EPC gemeenschappelijke delen: grote verantwoordelijkheid voor de energiedeskundige

Ook gebouwen met 5 of minder wooneenheden moeten vanaf volgend jaar een EPC GD hebben.

Dit gaat niet over de traphal, maar het is een bibliotheek van alle schildelen, gemeenschappelijke verwarming enz, en bepaalt de meeste elementen van het EPC van de wooneenheid. Elke wijziging moet binnen 6 maanden aangepast worden, onafhankelijk of er een verkoop of verhuur plaatsvindt.

Dit is een hele verantwoordelijkheid, die in de praktijk op de energiedeskundige zal rusten. Inderdaad, want wanneer een energiedeskundige een fout of onvolkomenheid ontdekt in het EPC GD, moet hij zelf zijn collega die dit gemaakt heeft contacteren om dit recht te zetten.

Bovendien zal dit werk waarschijnlijk gratis moeten gedaan worden,  de nalatige eigenaar of syndicus zal hier moeilijk kunnen over aangesproken worden.

In principe maak ik enkel EPC’s GD voor eigenaars van een heel gebouw en wanneer tegelijkertijd die van de wooneenheden kunnen vernieuwd worden.