Het wordt tijd voor het EPC gemeenschappelijke delen appartementsgebouw

Vanaf 1 januari 2022 moet ELK gebouw met 15 of meer wooneenheden een EPC hebben voor de gemeenschappelijke delen OOK als het niet te huur of te koop gezet wordt. Ook een rijwoning die onderverdeeld is in appartementen of studio’s valt hieronder.

Voor gebouwen met 5 tot 14 eenheden is dit uitgesteld tot 1 januari 2023 en voor 2 tot 4 moet dit er pas op 1 januari 2024 zijn.

Dit gaat dus niet alleen over de traphal, dit EPC behelst alle buitenwanden, de verwarmingsinstallatie, ventilatie, verlichting ed.

Omdat dit EPC zal dienen als basis voor de certificaten van de aparte eenheden dient hieraan de nodige zorg besteed te worden en zijn alle beschikbare documenten nodig. Aan het certificaat is een dossier gehecht met de indeling en afmetingen van het gebouw.

Bij wijzigingen, bv isolatie van muren of dak, vervangen verwarmingsketel ed moet het EPC binnen 6 maanden worden aangepast.

Wanneer u voor alle of aan aantal eenheden van uw gebouw een EPC nodig hebt kan er meteen aan gunstige voorwaarden een EPC gemeenschappelijke delen worden gemaakt. Dit is zeker van belang zo u overweegt te verkopen. Vanaf 1 januari zijn enkel nog certificaten opgemaakt na 1 januari 2019 geldig.